Piroger till efterrätt!

Våra svenska piroger är oftast fyllda med kött och ganska stora eftersom de ska ätas till lunch. Polska piroger är dock ca 1/3 mindre och finns i många olika smaker. Jag tänkte idag dela med mig av ett gott recept som jag brukar använda mig av då vi vill ha en god efterrätt eller ett mellanmål här hemma.

Polska blåbärspiroger
Piroger fyllda med mumsiga blåbär, serveras med socker och smetana (finns bland mejeriprodukterna, annars funkar även gräddfil bra).

Recept på degen
7dl mjöl
1 msk smör
1 tsk salt
2dl varmt vatten

Fyllning
ca 500g färska eller tinade blåbär (använd den mindre sorten, ifall du använder färska tillsätt då 1,5dl socker).

Blanda mjöl och salt, lägg sedan till smör och varmt vatten. Ifall degen fortfarande är mycket klibbig tillsätt då mer mjöl. Konsistensen ska vara som vid pizzadeg.

Steg för steg
Kavla ut degen. Ifall du har en pirogskärare använd den, annars går ett glas med vassare kant lika bra. Använd glaset för att skära ut runda bitar av degen för dina piroger.

Nästa steg är att ta fyllningen (inte för mycket!) och lägga i mitten av degen.

Vik sedan den på hälften och vik in kanterna på pirogen.

Koka upp saltat vatten i en djup kastrull. Lägg varsamt i pirogerna och ta ut dom då de flyter upp till ytan.

Servera med socker och smetana eller gräddfil!

Tips
Byt ut blåbären mot jordgubbar eller krossade körsbär

Annonser

En reaktion på ”Piroger till efterrätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s