Cream Puffs Recept

En kul efterrätt som jag själv gillar att göra är Cream Puffs (Pâte à Choux). De är små, inte alltför söta bakverk med en underbar kräm inuti, perfekt som mindre snacks till kaffet!

Cream Puffs (ca 6st)
(Receptet är lite halvknasigt på vissa ställen eftersom det är översatt från engelska cups)

Fyllning
2,7dl mjölk
1 vaniljstång
0,6dl socker
1 ägg och 1 äggula
2 tsk mjöl
2 tsk majsstärkelse

Degen (Choux Pastry)
0,6 dl osaltat smör
1,2 dl vatten
1,2 dl mjöl
0,6 dl vaniljsocker
2 ägg
+ florsocker och/eller smält choklad för dekoration

Steg för steg
Vi börjar med fyllningen. Vispa ägg och äggula tillsammans med socker tills blandningen blir vitaktig. Lägg i mjöl och majsstärkelsen.

Värm upp mjölken, lägg i vaniljstången och de urskrapade fröna i mjölken. Låt ligga i tills man ser bubblor i blandningen (får ej kokas). Stäng av värmen, ta ut vaniljstången och häll i äggblandningen.

Själv hittade jag denna på en hylla i konsum och blev genast intresserad så ett paket fick följa med hem. Riktigt fullpackad var den verkligen upp till själva locket. Men man får ta i lite mer än då man skrapar ur en färsk vaniljstång.

Blanda i någon minut till, tills den blir trögflytande. Sätt in i kylen.

Dags för degen! Sätt ugnen på 200*C.

Koka upp smör och vatten. Häll i allt mjöl och salt på en gång. Blanda ordentligt tills degen formar sig till en boll och inte klibbar fast i sidorna av kastrullen. Lägg över i en skål.

Lägg i det ena ägget och blanda ordentligt. Till en början kommer det se riktigt klibbigt och konstigt ut, men efter ett tag går degen tillbaka till i princip samma form som tidigare. Lägg i det andra ägget och upprepa. Tillsätt vaniljsockret sist.

Ta ca en msk med deg och lägg ut på bakplåtspapper. Försök att inte göra dom för platta utan snarare bollformade. Detta gör det lättare för dom att ”resa sig ” i ugnen 🙂

Sätt in dom i ugnen. Börja med 10 minuter på 200*C, sänk sedan till ca 180*C i 15-20min. Detta gör man för att i första vändan ska degen resa sig, och då man skruvar ner värmen så håller man den från att bli bränd samtidigt som biten längst in inte ska förbi kladdig.

Dubbelkolla ifall Cream Puffsen är torra inuti, annars låt vara i ca 5-10min till. Gör detta I ugnen! Tar du ut dom i den kalla luften kan dom bli platta och då inte speciellt goda.

När du är nöjd med konsistensen, stäng snabbt luckan och stäng av ugnen. Låt Cream Puffsen vara kvar i den eftervarma ugnen i ca 15-20min för att återigen undvika att de blir platta.

Ta ut dom, lägg fyllningen i en sprits. Gör ett litet hål i sidan eller i botten och spritsa in en bit av fyllningen. Strö över lite florsocker och/eller smält choklad som avslut. Klart!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s