Hur man använder en pärlväv

Jag tänkte lägga upp en kort beskrivning på hur man använder en pärlväv eftersom den är riktigt kul att göra egna smycken med! Det är inte heller speciellt svårt när man har fått in tekniken.

Till en början måste man veta hur brett man vill ha sitt armband/halsband. Efter att man har räknat ut det så lägger man i ett jämnt antal trådar i pärlväven. Jämnt måste det vara för att hålla de två yttersta pärlorna på plats. I mitt exempel har jag valt att använda mig av 5st pärlor i bredd. Exakt vilken tråd man använder har jag märkt spelar ingen större roll så det är bara att testa sig fram med favorittråden 🙂 Se dock till att alla trådar är ordentligt spända och inte slaka. Ibland kan dom bli det under tiden som man knyter fast dom i väven, så då brukar jag bara använda en tejpbit på varje sida för att spänna till det hela.

Sedan behöver du även en bra bit tråd till att väva med. Ca 1-2 meter brukar fungera bra för armband. På den första raden brukar jag endast knyta fast vävtråden i den första fasta tråden i väven. För att vara extra säker på att det hela håller kan man även väva igenom en extra gång genom den första raden med pärlor. Men hur gör man då en rad? Läs vidare!

Välj vilka pärlor du vill ha på nästa rad och trä på.

Dra din vävtråd bakom pärlväven.

Spänn in pärlorna så att de kommer till slutet av tråden. Använd sedan ett finger för att alla pärlor ska lägga sig tillrätta i pärlväven.

Trä din tråd igenom alla pärlor på ovansidan detta är viktigt eftersom annars kommer pärlorna inte att sitta på sin plats. Därefter kan du ta bort fingret – nu sitter de på sin plats!

Då du kommit tills slutet är det lättast att dra tråden en gång till igenom alla pärlorna så brukar det hålla sig riktigt bra.

Lycka till 🙂

Annonser

2 reaktioner på ”Hur man använder en pärlväv

  • Hej!

   Först måste du göra små knutar på varje tråd i pärlväven så att pärlorna stannar på sin plats.

   Hur du gör med trådarna beror på hur du har tänkt göra i slutet. Ifall du inte ska ha något spänne måste du ha kvar trådarna så att du har något att knyta ihop ändarna runt armen med 🙂
   ska du ha ett spänne brukar det räcka med lite kortare trådar som du sedan trimmar till rätt längd då spännet är påsatt.

   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s